Wie is Ekt?

Sabien Martens
Eigenaar / Theaterdocent

In 2011 ben ik Ekt begonnen omdat ik graag toneel wilde maken met kinderen. Ongedwongen. Niet om de beste te zijn, maar omdat het gewoon hartstikke leuk is om te doen. Omdat je samen met andere kinderen aan de slag kunt en iets moois neer kunt zetten. Omdat het verbroedert!

Zelf speel ik al vanaf mijn 9e toneel. En eigenlijk daarvoor al, thuis, speelde ik hele rollenspellen met vriendinnen. Na de middelbare heb ik eerst Algemene Cultuurwetenschappen gestudeerd, waarvan theater een onderdeel was. Daarna ben ik naar Antwerpen gegaan om mij verder in o.a. de dramaturgie en het scenarioschrijven te verdiepen. Na Antwerpen heb ik nog verschillende regiecursussen gevolgd, herhaal ik jaarlijks mijn BHV en heb ik de opleiding tot Pedagogisch Werker 3 gevolgd voor mijn werk op de buitenschoolse opvang.

Al met al een gevarieerd pakketje van waaruit ik met veel enthousiasme toneellessen, kinderfeestjes en workshops verzorg!

Het belangrijkste vind ik dat kinderen zichzelf kunnen en mogen zijn. Ik wil ze niet in een bepaalde hokje plaatsen en ga uit van hun eigen creativiteit. Ik schrijf de voorstellingen vanuit de interesses en ideeën van de kinderen en laat ze meedenken over problemen waar ik tegen aanloop tijdens het schrijven. Ik neem kinderen serieus en geloof er oprecht in dat ieder kind uniek is.

Wilma van de Ven
Theaterdocent

Laat ik mij even voorstellen. Mijn naam is Wilma van de Ven. Ik verzorg regelmatig toneellessen bij Ekt! Eigenwijs Kindertheater.

Ik ben een vaktherapeut met specialistische kennis op het gebied van dramatherapie. Ik maakt gebruik van verschillende drama werkvormen (improvisatietheater, rollenspel, voorstelling maken, spelen, lievelingsrollen) in mijn werk. Ik ben ook nog lid van theatersportvereniging Zoetelieve in Den Bosch.

Ik werk in mijn lessen dan ook voornamelijk vanuit improvisatie. Improvisatietheater is gebaseerd op 2 vormen van improvisatie. Theatersport kent u waarschijnlijk van het progr
amma “De lama’s” wat vroeger uitgezonden werd door BNN. Impro kent u misschien van het programma “De vloer op” op NPO3. In beide vormen gaat het om toneelspel op basis van improvisatie. Er hoeft dus geen tekst uit het hoofd geleerd worden en er is geen voorkennis nodig. Bij theatersport is er een leidraad in de vorm van spelletjes en bij impro wordt de leidraad gegeven door de regisseur.

Bij Ekt! gaan we uiteindelijk wel een tekst uit het hoofd leren zodat we een mooie voorstelling kunnen neerzetten. Improviseren is echter nog steeds een belangrijk onderdeel. Dit zul je op het toneel namelijk misschien ook af en toe moeten doen wanneer iemand bijvoorbeeld zijn of haar tekst is vergeten!

Volg je impulsen, niets is gek en alles kan (nou ja, bijna alles ;-))!

Trude Verboom
Theaterdocente

Hoi, mijn naam is Trude en ben theaterdocente.

Ik woon in ’s Hertogenbosch en ben 46 jaar. Ik hou van spelletjes, muziek en van mijn werk. Lang geleden ben ik begonnen met theater. Ik was meteen verkocht. Ik ben dramatherapeute geworden en heb tevens mijn lesbevoegdheid gehaald.

Ik freelance als theaterdocent en heb jaren bij een Centrum voor de Kunst gewerkt. Daar deed ik vele cursussen voor jong en oud. Van productie tot workshops. Hartstikke leuk.

Momenteel werk ik op een school. Daarnaast regisseer ik en heb ik een eigen theatergroep. In september ga ik mijn 2e bevoegdheid halen. Daar heb ik ook zin in.

Mijn lessen zijn divers en ik vind een goede sfeer belangrijk. Spelen is plezier maken met elkaar.

Irene Geurts
Theaterdocent in opleiding

Ik ben een jonge, gedreven theatermaker en theaterdocent die heilig gelooft in de kracht van verbeelding. Door middel van stem, fysiek en mimiek zijn deuren naar verborgen werelden te openen. Deze wereld is gespiegeld aan de onze, maar als speler ben je vrij om in te zoomen op alles waar we in het dagelijks leven aan voorbij gaan. 

Ik zit in mijn afstudeerjaar van de opleiding Docent Theater aan de kunstacademie ArtEZ, te Arnhem. Ik heb al diverse projecten achter de rug met de meest divers uiteenlopende doelgroepen en leeftijden. Mijn motto is dat iedereen, zowel volwassenen als kinderen, kunnen spelen. De meest alledaagse handelingen hebben de potentie om theatraal te worden. Als je daar ooit aan twijfelt dan moet je maar eens op een druk plein om je heen kijken, de hele wereld is theater. Of hoe Shakespeare het al heel lang geleden zei: ‘’All the world’s a stage.’’